Czas
powrócić do tradycji i z okazji niedzieli publikować pyszne słodkie przepisy.
Dziś na tapecie biała czekolada z wanilią, śmietanką i żurawiną.
"Czekolada" jest pyszna, śmietankowa, kremowa :) Dlaczego
zastosowałam cudzysłów przy słowie czekolada? Ponieważ czekolada to produkt
składający się z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego z dodatkami słodzącymi.
Mój wyrób nie zawiera tychże składników, ale jest pyszny;) Także zapraszam na
przepis i do spróbowania :)
Składniki:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 400 g mleka w proszku
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- dowolne dodatki: u mnie żurawiną, ale mogą byc orzechy, pistacje, rodzynki itp
Na małym
ogniu rozpuścić masło, śmietankę, cukier i wanilię. Zagotować cały czas
mieszając. Zdjąć z ognia i powoli nie przerywając mieszania dodać przesiane mleko
w proszku. Dodać bakalie i wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki. Równomiernie rozsmarować masę. U mnie blaszka jest o
wymiarach ok 25/35 cm. Chłodzić w lodówce aż masa będzie twarda. Pokroić w
kawałki. Można również zapakować w celofan o podarować komuś w prezencie:)
Smacznego!
Aga
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com