wtorek, 26 marca 2013

Gotowanie po studencku: Kotlety pieczarkowo-serowe



Przepisów dla studentów ciąg dalszy. Ten może trochę bardziej „wymagający” niż inne, ponieważ trzeba zetrzeć ser i pieczarki :P Mnie bardzo przypadły do gustu, może dlatego, że lubię pieczarki pod każdą postacią. Dodatkowo ciekawego smaczku nabrały dzięki wędzonemu serowi. Polecam, bo przepis dość łatwy i szybki, a kotleciki wychodzą naprawdę pyszne.

Składniki na 6 kotletów:
  • 10 sporych pieczarek
  • 5-10 dag sera żółtego (u mnie wędzony – Rolada ustrzycka)
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć do momentu aż puszczą wodę i odparują. Przestudzić. Ser również zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek razem z jajkiem i bułką tartą (w ilości takiej, żeby dalo się formować kotlety). Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

Ewka

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...