Przepisów dla studentów ciąg dalszy. Ten może trochę
bardziej „wymagający” niż inne, ponieważ trzeba zetrzeć ser i pieczarki :P Mnie
bardzo przypadły do gustu, może dlatego, że lubię pieczarki pod każdą postacią.
Dodatkowo ciekawego smaczku nabrały dzięki wędzonemu serowi. Polecam, bo
przepis dość łatwy i szybki, a kotleciki wychodzą naprawdę pyszne.
Składniki na
6 kotletów:
- 10 sporych pieczarek
- 5-10 dag sera żółtego (u mnie wędzony – Rolada ustrzycka)
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól, pieprz
Pieczarki
umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć do momentu aż puszczą wodę
i odparują. Przestudzić. Ser również zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać
do pieczarek razem z jajkiem i bułką tartą (w ilości takiej, żeby dalo się
formować kotlety). Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Ewka
pyszności ;-)
OdpowiedzUsuń