niedziela, 17 marca 2013

Gotowanie po studencku: Kotleciki z soczewicy z sałatką ziemniaczaną



Kolejny przepis dla studentów. Wydaje się czasochłonny, ale wcale taki nie jest. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie soczewicy. Oprócz tego kolejny pomysł na to, czym zastąpić nudne ziemniaki. Ciekawa i prosta sałatka, która najlepiej smakuje jednak wiosną, gdy mamy dostęp do świeżych ziół.

Składniki na 7 kotletów:
  • 0,5 szkl. soczewicy (u mnie zielona)
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • 2 dymki, posiekane i podsmażone
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Soczewicę wypłukać i ugotować (ok. 15 min. w osolonej wodzie). Ugotowaną soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki. Nabierać sporą łyżkę masy, formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Usmażyć. Swoje kotleciki podawałam z sałatką ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana

Składniki na 2 porcje:
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (polecam  jogurt)
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • koperek
  • sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę lub „ćwierćplasterki”, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Zioła pokroić, dodać do ziemniaków wraz z majonezem i jogurtem. Wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Ewka



2 komentarze:

  1. Jestem fanką soczewicy, lecz zawsze jadłam ją w zupie. Takie kotlety bardzo mi się podobają :-)
    Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to pierwszy eksperyment z soczewicą, ale na pewno nie ostatni. Planuję jeszcze w najbliższym czasie właśnie zupę z soczewicy i pasztet :)

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...