Kolejny przepis dla studentów. Wydaje się czasochłonny,
ale wcale taki nie jest. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie soczewicy. Oprócz
tego kolejny pomysł na to, czym zastąpić nudne ziemniaki. Ciekawa i prosta
sałatka, która najlepiej smakuje jednak wiosną, gdy mamy dostęp do świeżych
ziół.
Składniki na
7 kotletów:
- 0,5 szkl. soczewicy (u mnie zielona)
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- 2 dymki, posiekane i podsmażone
- 1 jajko
- sól, pieprz
Soczewicę
wypłukać i ugotować (ok. 15 min. w osolonej wodzie). Ugotowaną soczewicę
ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, bułki tartej tyle, żeby dało
się formować kotleciki. Nabierać sporą łyżkę masy, formować kotlety i obtaczać
w bułce tartej. Usmażyć. Swoje kotleciki podawałam z sałatką ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana
Składniki na
2 porcje:
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (polecam jogurt)
- szczypiorek
- pietruszka
- koperek
- sól, pieprz
Ziemniaki
pokroić w kostkę lub „ćwierćplasterki”, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Zioła pokroić, dodać do ziemniaków wraz z majonezem i jogurtem. Wymieszać,
doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ewka
Jestem fanką soczewicy, lecz zawsze jadłam ją w zupie. Takie kotlety bardzo mi się podobają :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Iza
Dla mnie to pierwszy eksperyment z soczewicą, ale na pewno nie ostatni. Planuję jeszcze w najbliższym czasie właśnie zupę z soczewicy i pasztet :)
UsuńE.