środa, 27 marca 2013

Gotowanie po studencku: Muffiny z rodzynkami



Jeden z moich ulubionych przepisów na muffiny (jeśli nie „najulubieńszy”). W oryginale były w nich różne owoce, niestety u mnie w szafkach znalazły się tylko rodzynki :( Ale też doskonale się komponowały. Muffiny te to doskonała propozycja na drugie śniadanie do szkoły/pracy, ale również jako deser. Gorąco polecam, tym bardziej, że nie wymagają zbyt wiele pracy.
Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki 12 muffinek:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 175 ml mleka
  • 75 ml miodu
  • 100 g rodzynek
Składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Przygotować dwa naczynia. W jedym wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń. Tradycyjnie przepisy na muffiny podają, żeby mieszać, tylko do połączenia składników, ja jednak zawsze pozbywam się grud, bo mi po prostu przeszkadzają. Przełożyć do foremek silikonowych lub do formy metalowej wyłożonej papilotami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 20-25 minut.

Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...