poniedziałek, 15 września 2014

Szpinakowe gnocchi





Moje ulubione danie od pierwszego kęsa! Prawdopodobnie w przeciwieństwie do większości ludzi jestem fanką szpinaku pod wszelką postacią, choć początkowo nie mogłam się do niego przekonać. Kluseczki te nie dość, że szybko się przygotowuje, to na dodatek są przepyszne i zawierają zdrowy szpinak. Polecam szczególnie z roztopionym serem blue, z którym je podaję.


Składniki na 2 porcje:
  • ok. 8-10 małych ziemniaków, ugotowanych
  • 5 garści świeżego szpinaku (jeśli używacie mrożonego, myślę, że 3-4 kostki wystarczą)
  • 2 małe jajka
  • mąka pszenna
  • sól
  • masło
Roztopić niewielką ilość masła na patelni, wrzucić szpinak i smażyć do momentu aż będzie miękki i wręcz rozpadający się, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ziemniaki (przestudzone) rozgnieść lub przepuścić przez praskę, dodać jajka, szpinak oraz odrobinę soli. Dobrze wymieszać i dodać tyle mąki, żeby ciasto było dość zwarte i możliwe było formowanie klusek. Ja robię to tak, że formuję długi wałek o szerokości mniej więcej 2 cm, odcinam kawałki w kształcie prostokąta i następnie dłońmi formuję owalne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.

Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...