Moje ulubione danie od pierwszego kęsa! Prawdopodobnie w
przeciwieństwie do większości ludzi jestem fanką szpinaku pod wszelką postacią,
choć początkowo nie mogłam się do niego przekonać. Kluseczki te nie dość, że
szybko się przygotowuje, to na dodatek są przepyszne i zawierają zdrowy
szpinak. Polecam szczególnie z roztopionym serem blue, z którym je podaję.
Składniki na
2 porcje:
- ok. 8-10 małych ziemniaków, ugotowanych
- 5 garści świeżego szpinaku (jeśli używacie mrożonego, myślę, że 3-4 kostki wystarczą)
- 2 małe jajka
- mąka pszenna
- sól
- masło
Roztopić
niewielką ilość masła na patelni, wrzucić szpinak i smażyć do momentu aż będzie
miękki i wręcz rozpadający się, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ziemniaki
(przestudzone) rozgnieść lub przepuścić przez praskę, dodać jajka, szpinak oraz
odrobinę soli. Dobrze wymieszać i dodać tyle mąki, żeby ciasto było dość zwarte
i możliwe było formowanie klusek. Ja robię to tak, że formuję długi wałek o
szerokości mniej więcej 2 cm, odcinam kawałki w kształcie prostokąta i
następnie dłońmi formuję owalne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie ok. 3-5
minut.
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)