Co jakie czas nastaje nowa moda. Moda na bycie fit, na jedzenie kaszy jaglanej, na jedzenie wszystkiego co eko i bio. Oczywiście tego nie neguję, wręcz przeciwnie- popieram zdrowe jedzenie i zdrowy styl życia, lecz wszystko należy robić z umiarem. Kaszę jaglaną bardzo polecam, ma sporo krzemu, dzięki któremu będziemy mieć piękne włosy i mocne paznokcie. Lecz dziś przepis na wykorzystanie innej kaszy, może nieco zapomnianej. Kaszę mannę można wykorzystać w wielu potrawach w wariantach na słodko i wytrawnie. Można z niej zrobić m. in śniadaniowy pudding z jagodami. Dziś przedstawiam wersje deserową, w postaci ciasta bez pieczenia.
Składniki:
- 100 g herbatników kakaowych
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka cukru z wanilią
- 100 g masła
- galaretka, np agrestowa lub cytrynowa
- śliwki
Blaszkę
20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Za spód do ciasta posłużą nam
herbatniki. Wykładamy nimi blaszkę. W garnku zagotowujemy mleko z masłem,
cukrem i cukrem z wanilią. Mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło. Do
gotującego sie mleka z dodatkami dodajemy wymieszaną kaszę z kakao. Gotujemy do
zgęstnienia masy. Gorącą kaszę przelewany na herbatniki. Galaretkę rozpuszczamy
w 350 ml wody. Śliwki kroimy i wykładamy na masę z kaszy manny. Zalewamy
tężejąca galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Aga
Mmm, to zdecydowanie moja ulubiona kasza :) Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń