piątek, 12 września 2014

Placki z buraków


W sklepach, na straganach coraz częściej widać dynię, buraki oraz inne warzywa korzeniowe. Jest to znak, że jesień powoli lecz zdecydowanie nadchodzi. Korzystając z jej uroków i warzyw najlepszych w tym czasie warto przygotować placki z buraków. Pyszna, szybka i sycąca propozycja na obiad czy 2 śniadanie. Można zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy, niech współpracownicy nam zazdroszczą!

Składniki (na 6 sztuk) :
  • 2 duże ugotowane (bez obierania!) buraki
  • jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajo, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Podawać od razu gorące

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł, uwielbiam smażyć różnego rodzaju rodzaju placuszki, te na słodko, ale i wytrawnie, ale nigdy jeszcze nie próbowałam zrobic ich z buraczków, wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie polecam! Buraki działają na nasz organizm odkwaszająco, dzięki czemu będziemy lepiej się czuć i mieć lepsze samopoczucie. A do tego ten smak mmm;)
    Pozdrawiam! Aga

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...