Dziś
przedstawiam pyszne i zdrowe ciasteczka z gorzką czekoladą i pestkami
słonecznika. Domownicy je uwielbiają i bardzo szybko znikają z talerza.
Najlepiej smakują z kakao lub zimnym mlekiem. Są bardzo sycące. Idealne na
drugie śniadanie w domu, do pracy czy do szkoły:)
Składniki (
ok. 30 sztuk):
- 90 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajo roztrzepane
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki otrębów
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ gorzkiej czekolady
- garść pestek słonecznika
- 1 łyżka zarodków pszennych.
Można dodać
również bakalie, suszone owoce, pestki dyni.
Mikserem
ubić masło z cukrem na gładka, białą masę. Dodać jajo i dalej ubić. Do
masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pełnoziarnistą i pszenną, proszek do pieczenia
i sodę. Zmiksować. Do masy dodać czekoladę i słonecznik i wymieszać. Z masy
uformować małe kulki i spłaszczyć je w dłoniach. Wyłożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 13-15 minut w temperaturze
180 ° C.
Aga
Na takie ciasteczka mam właśnie ochotę :)
OdpowiedzUsuń