wtorek, 24 lipca 2012

Pełnoziarniste ciasteczka


Dziś przedstawiam pyszne i zdrowe ciasteczka z gorzką czekoladą i pestkami słonecznika. Domownicy je uwielbiają i bardzo szybko znikają z talerza. Najlepiej smakują z kakao lub zimnym mlekiem. Są bardzo sycące. Idealne na drugie śniadanie w domu, do pracy czy do szkoły:)

 Składniki ( ok. 30 sztuk):
  • 90 g  miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajo roztrzepane
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki otrębów
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ gorzkiej czekolady
  • garść  pestek słonecznika
  • 1 łyżka zarodków pszennych.
Można dodać również bakalie, suszone owoce, pestki dyni.

Mikserem ubić masło z cukrem na gładka, białą masę.  Dodać jajo i dalej ubić. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pełnoziarnistą i pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Do masy dodać czekoladę i słonecznik i wymieszać. Z masy uformować małe kulki i spłaszczyć je w dłoniach.  Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec  13-15 minut w temperaturze 180 ° C.
 Aga



1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...