To jest
jedna z moich ulubionych sałatek. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Bardzo
sycąca ze uwagi na kurczaka. Czasem sałatką nadziewam tortillę( wtedy nie daję
już grzanek) i mam pyszny obiadek:)
Składniki:
- Główka sałaty ( ja dałam lodową)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Grzanki z ok. 3-4 kawałków chleba
- 2 ząbki czosnku
- Parmezan do posypania
Składniki na
sos:
- 6 łyżek majonezu ( ja nie miałam tyle więc dałam 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu greckiego)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- Szczypta pieprzu i soli
Sałatę umyć
i porwać na małe kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki bądź w kosteczkę,
dodać ulubioną przyprawę do kurczaka, wymieszać i usmażyć. Kawałki chleba
posmarować przekrojonymi ząbkami czosnku ( lub wyciśniętymi przez praskę) i
pokroić na malutkie kawałki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty
kolor.
Majonez
wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez
praskę czosnkiem.
Na sałatę
ułożyć kurczaka, posypać grzankami, polać sosem i posypać parmezanem.
Smacznego!
Aga
Na taką sałatkę mam dziś ochotę!:D
OdpowiedzUsuńDoris
Ciekawy przepis:) wygląda przepysznie;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchyba glowka salaty ..a nie kapusty ..? " ja dodalam lodowa" widzial ,ktos kapuste lodowa ? Ale mniejsza o to salatka jest pyszna ;]
OdpowiedzUsuńhehe rzeczywiście, mój bląd:) Poprawione na sałatę:)
UsuńPozdrawiam, Aga
Pyszna :) Ja dla koloru, smaku i witamin dodaję jeszcze kawałki świeżego pomidora, a czasem też ogórka i oliwki - te warianty wzbogacone też polecam!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, do wypróbowania wkrótce :)
UsuńPozdrawiam, Aga