środa, 25 lipca 2012

Sałatka Cezar


To jest jedna z moich ulubionych sałatek. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Bardzo sycąca ze uwagi na kurczaka. Czasem sałatką nadziewam tortillę( wtedy nie daję już grzanek)  i mam pyszny obiadek:)

Składniki: 
  • Główka sałaty ( ja dałam lodową)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Grzanki z ok. 3-4 kawałków chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • Parmezan do posypania
Składniki na sos:
  • 6 łyżek majonezu ( ja nie miałam tyle więc dałam 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu greckiego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3  ząbki czosnku
  • Szczypta pieprzu i soli
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki bądź w kosteczkę, dodać ulubioną przyprawę do kurczaka, wymieszać i usmażyć. Kawałki chleba posmarować przekrojonymi ząbkami czosnku ( lub wyciśniętymi przez praskę) i pokroić na malutkie kawałki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Majonez wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na sałatę ułożyć kurczaka, posypać grzankami, polać sosem i posypać parmezanem.
Smacznego!

Aga

6 komentarzy:

  1. Na taką sałatkę mam dziś ochotę!:D
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis:) wygląda przepysznie;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba glowka salaty ..a nie kapusty ..? " ja dodalam lodowa" widzial ,ktos kapuste lodowa ? Ale mniejsza o to salatka jest pyszna ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe rzeczywiście, mój bląd:) Poprawione na sałatę:)
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
  4. Pyszna :) Ja dla koloru, smaku i witamin dodaję jeszcze kawałki świeżego pomidora, a czasem też ogórka i oliwki - te warianty wzbogacone też polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, do wypróbowania wkrótce :)
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...