Dla
wszystkich lubiących włoskie smaki oraz babeczki:)
Składniki
(na 12 szt):
- 2 szklanki mąki (ja użyłam pszenną pełnoziarnistą)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 łyżek oleju bądź oliwy z oliwek
- 150 ml kefiru
Dodatkowo:
- szynka- ok. 10 dag
- 1 cebula
- papryka
- kilka plasterków sera żółtego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
Szynkę i cebulę pokroić. Podsmażyć. Do jednej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, połączyć z kefirem i olejem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", delikatnie wymieszać. Dodać usmażoną szynkę z cebulą, paprykę pokrojoną w kosteczkę, ser żółty , zioła i wymieszać.
Masę nałożyć do 2/3 wysokości foremek. Na górę położyć po kawałeczkach sera. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można podać z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową.
Smacznego!
Aga
pychotka - nigdy nie piekłam wytrawnych muffinów, ale zdjęcia mówią same za siebie - one muszą być smakowite. :)
OdpowiedzUsuńa po przepis na ciacha zapraszam jutro i oczywiście już zachęcam do ich upieczenia! ^^
;**
Ja też nigdy nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej. Wyglądają tak zachęcająco, że z pewnością przy najbliższej okazji się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :) Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńNazwa "włoskie" jakby zobowiązuje do użycia oliwy z oliwek, ale w naszym klimacie bardziej odpowiedni dla nas jest olej rzepakowy, bogatszy w omega-3 :) wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń