sobota, 28 lipca 2012

Muffiny włoskie


Dla wszystkich lubiących włoskie smaki oraz babeczki:)

 Składniki (na 12 szt):
  • 2 szklanki mąki (ja użyłam pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 łyżek oleju bądź oliwy z oliwek
  • 150 ml kefiru
 Dodatkowo:
  • szynka- ok. 10 dag
  • 1 cebula
  •  papryka
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano

Szynkę i cebulę pokroić. Podsmażyć.  Do jednej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, połączyć z kefirem i olejem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", delikatnie wymieszać. Dodać usmażoną szynkę z cebulą, paprykę pokrojoną w kosteczkę, ser żółty , zioła i wymieszać.
Masę nałożyć do 2/3 wysokości foremek. Na górę położyć po kawałeczkach sera. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można podać z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową.
Smacznego!



Aga

4 komentarze:

  1. pychotka - nigdy nie piekłam wytrawnych muffinów, ale zdjęcia mówią same za siebie - one muszą być smakowite. :)

    a po przepis na ciacha zapraszam jutro i oczywiście już zachęcam do ich upieczenia! ^^
    ;**

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nigdy nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej. Wyglądają tak zachęcająco, że z pewnością przy najbliższej okazji się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smacznie :) Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa "włoskie" jakby zobowiązuje do użycia oliwy z oliwek, ale w naszym klimacie bardziej odpowiedni dla nas jest olej rzepakowy, bogatszy w omega-3 :) wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...