Przeglądając
ostatnio gadżety kuchenne natrafiłam na siekaczkę do ciasta kruchego. Od razu
wiedziałam, że muszę ją mieć ! :) Oczami wyobraźni widziałam jak
zagniatam nią margarynę z mąką, a potem wykrawam ciasteczka na które układam
pyszniutki rabarbar. Kilka dni później z radością otworzyłam paczuszkę
zawierającą ten mały przyrząd kuchenny:) Kilka kolejnych dni trwało, aż
szwagier przywiezie mi rabarbar. Jednak jak tylko dostałam to warzywo (
tak rabarbar jest warzywem wbrew pozorom) od razu zakasałam rękawy i wzięłam
się do pracy. Poniżej efekty:)
Składniki:
- 300 gramów dowolnej mąki ( ja użyłam tortowej, ale kiedyś robiłam z krupczatką i też były pyszne)
- 200 gramów twardego i zimnego tłuszczu ( ja dałam po 100 gramów masła i margaryny)
- 100 gramów cukru ( zwykłego lub pudru- u mnie puder)+ trochę do posypania rabarbaru na ciasteczkach
- 3 żółtka
- 250 gramów rabarbaru
Mąkę
przesiać na stolnicę. Na środek położyć tłuszcz i nożem lub siekaczką połączyć.
Dodać żółtka i cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na 30
minut do lodówki. W tym czasie umyć, obrać i pokroić rabarbar.
Po wyjęciu z
lodówki ciasto podzielić na kilka części i rozwałkowywać na uprzednio posypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 0,3-0,5 cm. Wykroić ciasteczka metalowymi
wykrawaczkami nałożyć kilka
kawałków rabarbaru i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku do rumianego
koloru ( ok. 10-15 minut). Ciasteczka najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego!
uroczo wyglądają
OdpowiedzUsuńcudne te ciasteczka, bardzo lubię kruche ciastka - są idealne do kawy, a ten rabarbar pewnie delikatnie równoważy słodkość ciasta. Perfekcyjne ciacholce na weekendowe popołudnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
ale fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń