Wpadłam na pomysł upieczenia tych muffinek przeglądając stronę foodporndaily.com. Swoją drogą polecam, bardzo ładne zdjęcia się tam znajdują. Muffiny są przepyszne, delikatnie słodkie, z nieznacznie wyczuwalnym smakiem jagód i cytryny. Polecam na przekąskę lub drugie śniadanie.
Składniki na 8 muffinek:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki jagód z syropu
- ½ tabliczki białej czekolady, posiekana
W jednej miseczce umieścić suche
składniki, w drugiej mokre wraz z skórką z cytryny. Czekoladę i jagody zostawić na koniec.
Połączyć zawartości obu misek, mieszając łyżką, tylko do połączenia składników.
Wmieszać czekoladę wraz z jagodami, delikatnie, ponieważ jagody będą
się rozgniatać. Wyłożyć ciasto do foremek i piec 15-20 minut w temp. 175 st. Po
upieczeniu pozostawić na 10 minut w otwartym piekarniku.
Połączenie białej czekolady i jagód brzmi bardzo kusząco. Muszę wypróbować. Ja ostatnio wypróbowałam świetny przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
OdpowiedzUsuńi wyszły świetne, mocno czekoladowy i serdecznie polecam.