poniedziałek, 8 grudnia 2014

Cytrynowe muffiny z jagodami i białą czekoladą



Wpadłam na pomysł upieczenia tych muffinek przeglądając stronę foodporndaily.com. Swoją drogą polecam, bardzo ładne zdjęcia się tam znajdują. Muffiny są przepyszne, delikatnie słodkie, z nieznacznie wyczuwalnym smakiem jagód i cytryny. Polecam na przekąskę lub drugie śniadanie.

Składniki na 8 muffinek:

  • 1 ½  szklanki mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3  szklanki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jagód z syropu
  • ½ tabliczki białej czekolady, posiekana
W jednej miseczce umieścić suche składniki, w drugiej mokre wraz z skórką z cytryny.  Czekoladę i jagody zostawić na koniec. Połączyć zawartości obu misek, mieszając łyżką, tylko do połączenia składników. Wmieszać czekoladę wraz z jagodami, delikatnie, ponieważ jagody będą się rozgniatać. Wyłożyć ciasto do foremek i piec 15-20 minut w temp. 175 st. Po upieczeniu pozostawić na 10 minut w otwartym piekarniku.

1 komentarz:

  1. Marta Marczyńska25 listopada 2019 21:26

    Połączenie białej czekolady i jagód brzmi bardzo kusząco. Muszę wypróbować. Ja ostatnio wypróbowałam świetny przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    i wyszły świetne, mocno czekoladowy i serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...