O tym, że
kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie muszę nikogo przekonywać.
Korzystnie wpływa na włosy i paznokcie. Ma również działanie rozgrzewające,
czyli idealne na jesienne chłody. U mnie z dodatkiem duszonych warzyw i
rozgrzewającymi przyprawami. Można zjeść na obiad lub zabrać do pracy w
lunchboxie, niech współpracownicy nam zazdroszczą zdrowego i pysznego posiłku:)
Zapraszam na przepis!
Składniki na
2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej (czyli około 1 szklanki suchych ziaren)
- 2 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 10 pieczarek
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- wywar warzywny
- sól, pieprz
- chili, curry, słodka papryka- do smaku
Warzywa
obrać.Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić.
Cebulę podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Dodać pieczarki i smażyć aż puszczą
wodę.Następnie dodać starta marchewkę i bulion warzywny (niecałe pół szklanki).
Dusić około 20 minut pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywkę i odparować
nadmiar płynu. Doprawić według preferencji smakowych solą, pieprzem,chili,
curry i papryką. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli ( 1 porcja
kaszy na 2 porcje wody). Na gorącą kaszę wyłożyć warzywa i od razu podawać.
Smacznego
czwartku!
Aga
Uwielbiam dania z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńJa również! Można z niej przyrządzić tyle świetnych potraw i na słodko i na słono! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńAga
pyszne wegetariańskie danie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kasze jaglana w każdej postaci :) i na slodko i wytrawnie :) i jest taka zdrowa! :)
OdpowiedzUsuń