Potrawa co prawda
wigilijna, ale jak najbardziej może być przygotowana na zwykły obiad. Ciasto
pierogowe z mojego ulubionego przepisu, pierogi nie rozpadają się, ani nie
kleją zbytnio po ugotowaniu. Najsmaczniejsze oczywiście podsmażone. Polecam.
Ciasto z tego przepisu.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 szklanki grzybów suszonych
- 2 średniej wielkości cebule
- masło
- sól, pieprz
Kapustę odsączyć,
pokroić, namoczyć przez noc. Następnie zalać wodą i zagotować. Gotować do
momentu, aż trochę zmięknie i nie będzie już taka kwaśna. Odsączyć. Grzyby
namoczyć przez ok. 2 godziny, zagotować i gotować przez co najmniej 30 minut.
Odsączyć i pokroić na drobno. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na
maśle, dodać grzyby, smażyć przez chwilę i na końcu dodać kapustę. Wszystko
dokładnie wymieszać, doprawić, przestudzić i można nadziewać pierogi. Podawać
podsmażone na maśle, z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)