niedziela, 10 listopada 2013

Niedziela na słodko: Rogaliki z makiem



Coraz bliżej 11 listopad. Dla Poznaniaków to czas gdy masowo spożywają Rogale Świętomarcińskie:) Tradycja tych rogali sięga ponad 100 lat. Pieczone są one z okazji imienin Św. Marcina. Charakteryzują się wyjątkowym nadzieniem z białego maku. Ja niestety owego nie posiadałam, ale tradycja musi być zachowana i rogale się pojawiły tyle że z nadzieniem z maku niebieskiego:)


Składniki na masę makową:
  • 300 gramów maku
  • 2 jaja
  • skórka pomarańczowa ( lub ekstrakt pomarańczowy)
  • cukier waniliowy
  • rodzynki (lub bakalie)

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 7 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny ( miękkiej- wcześniej wyjętej z lodówki)

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Masa makowa: Mak ugotować. Zmielić 3 razy. Do maku dodać cukier waniliowy, rozbełtane jaja, rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszać i odstawić.
Ciasto: Przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Jaja rozbełtać. W misce wymieszać mąkę, łyżkę cukru, margarynę, jaja. Dodać zaczyn i śmietane. Wyrobić elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką ( ok 1 godziny). Ciasto rozdzielić na 4 części. Wyjąć 1 część resztę przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić kulę i rozwałkować  na grubość ok 4-5 mm na koło. Podzielić na 8 ( gdy chcemy większe rogaliki) lub 12 ( gdy chcemy mniejsze rogaliki) trójkątów.  Przy szerszej części nałożyć łyżeczkę masy makowej, lekko rozsmarować i zwijać w rogalika. Piec w temp ok 170 stopni przez 20-30 minut, by rogaliki były rumiane.

Białko zmiksować z cukrem pudrem  i sokiem z cytryny na dość lejący lukier. Pędzelkiem posmarować rogaliki. Ja posypałam uprażonymi i posiekanymi orzechami oraz pistacjami i wiórkami.

Smacznej niedzieli:)
Aga

                                                       Przepis bierze udział w akcji:
                                                    

3 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...