Miałam ochotę dzisiaj na coś słodkiego. W szafkach pusto,
sklepy pozamykane, więc postanowiłam sama coś zrobić. A że uwielbiam ciastka
owsiane wybór padł właśnie na nie. Ich zaletą jest to, że szybko się je robi
i nie potrzebne są wyszukane składniki. Porcja na 15 sporych ciastek.
Składniki:
- 100 g masła/margaryny
- 1 jajko
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl. mąki
- ½ szkl. cukru
- 3 łyżki sezamu
- kilka kostek czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Masło i
cukier podgrzewać aż do rozpuszczenia. Przestudzić trochę, dodać jajko i
dokładnie wymieszać. Następnie wsypać proszek i płatki, wymieszać. Na końcu
dodać mąkę, sezam oraz czekoladę i wymieszać. Nabierać łyżką porcje ciasta,
formować kule i układać na blasze w sporych odstępach, delikatnie docisnąć
każde ciastko łyżką, ale nie spłaszczać całkowicie. Piec w temp.
175 st. C aż się zezłocą, ok. 20 minut. Przed zdjęciem z blachy należy odczekać kilka minut, żeby się nie rozpadły.
Ewka
Pyszne są takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńI nawet w miarę zdrowe dzięki płatkom i sezamowi :)
OdpowiedzUsuńE.
Uwielbiam sezam:D Na pewno przetestuje przepis:)
OdpowiedzUsuń