Placuszki bananowe
Przepis posiadam od siostry.
Bardzo zachwalane przez nią placuszki bananowe postanowiłam sama przygotować.
Placuszki są pyszne, aromatyczne ( dzięki dodatku cynamonu) i mięciutkie.
Idealne na jesienne śniadanie :) Placuszków wychodzi ok 9 sztuk, starczy więc
dla dwóch osób:)
Składniki:
-
2 jaja
- 2 łyżki jogurtu greckiego ( ja dałam zwykły)
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnistej)
- 1 dojrzały banan
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu ( ja dałam trochę więcej)
Banana należy rozgnieść
widelcem. Jaja wymieszać z jogurtem i mlekiem. Dodać mąkę, proszek, cynamon,
sól i banana. Wymieszać wszystko. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki
smażą się bardzo szybko więc należy uważać, żeby się nie przypaliły. Podawać z
ulubionymi dodatkami. U mnie z pudrem i śliwkami węgierkami:)
Aga
uwielbiam te placuszki! sama często je przygotowywuję ;)
OdpowiedzUsuńJa przygotowałam pierwszy raz, ale na pewno będę je przygotowywać częściej:)
OdpowiedzUsuń