tag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post679699549209036820..comments2024-03-28T08:19:33.916+01:00Comments on Strefa smaku: Chleb zmieniający życieStrefa Smakuhttp://www.blogger.com/profile/01793625860302892899noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post-29554042467621967892014-05-31T21:30:44.005+02:002014-05-31T21:30:44.005+02:00TWÓJ PRZEPIS JEST EKSTRA. ZOBACZ TEŻ NIECO INNY.
...TWÓJ PRZEPIS JEST EKSTRA. ZOBACZ TEŻ NIECO INNY.<br /><br />CHLEB TYPU KR-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥<br /><br />1.TEMAT. <br />CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA TYPU KR-IRL (MINI CHLEBKI). *****<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. <br /><br />PRZYPRAWY TO: <br />Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. <br /><br />UGOTOWANE KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: <br />Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). <br /><br />DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI:<br />Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.<br /><br />ISTOTNE: <br />Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post-42853794874867863092014-05-31T11:04:21.057+02:002014-05-31T11:04:21.057+02:00Spokojnie można około tygodnia. Lecz jest tak pysz...Spokojnie można około tygodnia. Lecz jest tak pyszny, że nie wytrzyma tyle :)<br />AgaStrefa Smakuhttps://www.blogger.com/profile/01793625860302892899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post-46964677072991204832014-04-25T23:16:23.653+02:002014-04-25T23:16:23.653+02:00Jak długo można przechowywać taki chlebek?Jak długo można przechowywać taki chlebek?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post-6028702326264840072014-03-04T21:48:22.570+01:002014-03-04T21:48:22.570+01:00Zachęcam do zrobienia, jest pyszny:)Zachęcam do zrobienia, jest pyszny:)Strefa Smakuhttps://www.blogger.com/profile/01793625860302892899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4440723853282659492.post-22201068062315411932014-03-04T15:35:50.420+01:002014-03-04T15:35:50.420+01:00słyszałam o takim chlebie i byłam ciekawa przepisu...słyszałam o takim chlebie i byłam ciekawa przepisu. Dziękuję Ci za niego, myślę że kiedyś się skuszę na zrobienie takiego chleba, ja lubię wynalazki z dużą ilością ziaren. <br />Pozdrawiam, <br />MonikaMonika - Twoja Asystentkahttps://www.blogger.com/profile/07274391675357213213noreply@blogger.com