czwartek, 23 października 2014

Kasza jaglana z dusznymi warzywami

O tym, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie muszę nikogo przekonywać. Korzystnie wpływa na włosy i paznokcie. Ma również działanie rozgrzewające, czyli idealne na jesienne chłody. U mnie z dodatkiem duszonych warzyw i rozgrzewającymi przyprawami. Można zjeść na obiad lub zabrać do pracy w lunchboxie, niech współpracownicy nam zazdroszczą zdrowego i pysznego posiłku:) Zapraszam na przepis!

 Składniki na 2 porcje:
  • 100 g kaszy jaglanej (czyli około 1 szklanki suchych ziaren)
  • 2 szklanki wody (do ugotowania kaszy) 
  • szczypta soli
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 pieczarek
  • 2 marchewki
  • olej do smażenia
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz
  • chili, curry, słodka papryka- do smaku

Warzywa obrać.Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić. Cebulę podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę.Następnie dodać starta marchewkę i bulion warzywny (niecałe pół szklanki). Dusić około 20 minut pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Doprawić według preferencji smakowych solą, pieprzem,chili, curry i papryką.  Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli ( 1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Na gorącą kaszę wyłożyć warzywa i od razu podawać.

Smacznego czwartku!
Aga


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...