niedziela, 24 sierpnia 2014

Niedziela na słodku: Domowa biała czekolada z żurawiną



Czas powrócić do tradycji i z okazji niedzieli publikować pyszne słodkie przepisy. Dziś na tapecie biała czekolada z wanilią, śmietanką i żurawiną. "Czekolada" jest pyszna, śmietankowa, kremowa :) Dlaczego zastosowałam cudzysłów przy słowie czekolada? Ponieważ czekolada to produkt składający się z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego z dodatkami słodzącymi. Mój wyrób nie zawiera tychże składników, ale jest pyszny;) Także zapraszam na przepis i do spróbowania :)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 400 g mleka w proszku
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • dowolne dodatki: u mnie żurawiną, ale mogą byc orzechy, pistacje, rodzynki itp
Na małym ogniu rozpuścić masło, śmietankę, cukier i wanilię. Zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i powoli nie przerywając mieszania dodać przesiane mleko w proszku. Dodać bakalie i wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Równomiernie rozsmarować masę.  U mnie blaszka jest o wymiarach ok 25/35 cm. Chłodzić w lodówce aż masa będzie twarda. Pokroić w kawałki. Można również zapakować w celofan o podarować komuś w prezencie:)

Smacznego!
Aga

środa, 20 sierpnia 2014

Pierogi z serkiem Almette z kolorowym pieprzem oraz z ziemniakami i serkiem z kolorowym pieprzem


Puszysty serek nie musi być tylko składnikiem kanapek. Można go również wykorzystać do dań obiadowych. Dziś odsłona pierogów z serkiem Almette z kolorowym pieprzem oraz z ziemniakami i serkiem z kolorowym pieprzem. Zapraszam!


Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów z ziemniakami i serkiem Almette z kolorowym pieprzem:
  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 1 opakowanie serka Almette z kolorowym pieprzem
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Składniki na farsz do pierogów z serkiem Almette z kolorowym pieprzem:
  • 2 opakowania serka Almette z kolorowym pieprzem
  • 1 mała cebula

Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i ser dodać do ziemniaków, doprawić i połączyć.
Do mąki dodać gorącą wodę, szczyptę soli  i zagnieść ciasto
Ciasto rozwałkowywać , wykrawać kółka ( najlepiej ostrą szklanką)  i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować ok. 2-3 minuty.

                                            Przepis bierze udział w konkursie :
                                       
                    

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków na zimę


Moja rodzina jest zdecydowanie ogórkowa. Ogórki jemy jako mizerię, kiszone, konserwowe. Kilka dni temu przedstawiłam przepis na ogórki curry (tu przepis) oraz ogórki małosolne. Dziś kolejna odsłona przetworów z ogórków-sałatka.


Składniki
  • 2 kilogramy ogórków ( już obranych-czyli ok 2,5 kilograma ogórków ze skórką)
  • 100 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 40 g natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 goździki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz ( do smaku)
Ogórki umyć, obrać i poszatkować na plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Do warzyw dodać składniki zalewy i dobrze wymieszać. Zostawić na 2-3 godziny.Co jakiś czas mieszać.  Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!
Aga

wtorek, 5 sierpnia 2014

Ogórki małosolne


Ogórki małosolne lubią wszyscy. Są doskonałe na kanapki czy do potraw z grilla. Bardzo proste  i szybkie w wykonaniu, poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie posiadają zbyt wielkich zdolności kulinarnych :)


Składniki:
  • 2 kilogramy ogórków
  • 4-5 listków z wiśni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koper 
  • 2-3 kawałki korzenia chrzanu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli ( najlepiej kamiennej)

Ogórki dobrze umyć. Wodę zagotować z solą. Ostudzić. W słoju ( u mnie 3 litrowy) układać liście wiśni, ząbki czosnku przekrojone na pół, koper, chrzan. Układać ciasno ogórki. Zalać wodą. Zakręcić słoik i odstawić na podstawku w niebyt nasłonecznionym miejscu. Po 3-4 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

                                                      Przepis bierze udział w akcji:
                                                      Przetwory

Smacznego!
Aga



piątek, 1 sierpnia 2014

Ogórki curry


Sezon ogórkowy uważam oficjalnie za otwarty! Ogórki Zawierają mało kcal ze względu na dużą zawartość wody, są polecane dla osób dbających o linie. To również naturalny kosmetyk. Maseczka z nich przygotowana  jest idealna dla cery tłustej. Rewelacyjnie oczyszcza i odświeża skórę. Ogórki są warzywem z których można przygotować wiele ciekawych przetworów. Dziś przedstawiam przepis na ogórki z curry. Świetne jako dodatek do obiadu, na kanapki czy do sałatki.


Składniki ( na 9-10 słoików o pojemności ok. 400-500 ml):
  • 3 kg ogórków ( już obranych, pokrojonych z wyciętymi środkami z pestkami)
  • cebula
  • liście selera
  • gorczyca

Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4,5 łyżeczki curry


Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładać kolejno krążek cebuli, 1 listek selera, pół łyżeczki białej gorczycy. Ogórki ciasno układać w słoiku.  Dodać zalewę. Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować 15 minut.
Smacznego!
Aga

Przepis bierze udział w akcji
Przetwory

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...