Wracam po dłuższej przerwie i witam Was serdecznie z
ciastem o przewrotnej nazwie. Nie wiem, co takiego ma ono wspólnego z oczami
carycy, ale wiem za to, że jest bardzo ciekawe. Wymaga trochę pracy, ale myślę, że
jeśli się ją odpowiednio rozłoży, nie zajmie zbyt dużo czasu. Ciasto jest
bardzo smaczne, ja zmniejszyłam ilość cukru, bo wydawało mi się, że było go dużo
za dużo ;) I następnym razem zrobiłabym inny krem, bo ten się trochę
rozjeżdżał.
Przepis z tego bloga, podaję z moimi drobnymi zmianami.
Ciasto jasne
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę octu
- 1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 kostkę miękkiego masła
Polewa (pominęłam)
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo
- 200 ml mocnej kawy
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 zielone galaretki
- 500 ml wody
Ciasto
jasne:
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie
lśniąca. Dodać przesianą mąkę, ocet oraz olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Ciasto ciemne:
Żółtka i
jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia i przekładać na nią na przemian jasne i ciemne ciasto.
Delikatnie wymieszać widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180
st. C przez ok. 35 minut. Następnie wystudzić i przekroić na dwa placki.
Krem
budyniowy:
Budyń ugotować
w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Miękkie masło utrzeć
na puch, następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Kawę
zaparzyć, lekko osłodzić i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku,
wystudzić.
Na jedną
część ciasta wyłożyć połowę kremu, na nim ułożyć biszkopty namoczone w kawie.
Na to wylać tężejącą galaretkę. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyłożyć na
wierzch pozostałą część kremu i przykryć drugim plackiem. Schłodzić
ciasto w lodówce.
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)