niedziela, 17 listopada 2013

Niedziela na słodko: Biscotti

Te włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie przygotowuje już od bardzo dawna. Ale jakoś nie było okazji by wstawić je na bloga :) Dlatego dziś nadrabiam zaległości i zapraszam do ich upieczenia bo są przeeeepyszne :) Włosi jedzą biscotti maczając je w winie lub kawie, ponieważ są dość twarde, jak na sucharki przystało:)

Składniki:
  • 150 g mąki ( ja daję 75 g pszennej zwykłej i 75 pszennej pełnoziarnistej)
  • 75 g brązowego cukru
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych**
  • garść posiekanej żurawiny**
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego ( lub łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią)
Jajo miksujemy cukrem i ekstraktem waniliowym do białości.  Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej ( uwaga maska będzie dość gęsta). Dodajemy orzechy, migdały i żurawinę i ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy długą bagietkę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika n ok 20-25 minut. Po tym czasie nasza bagietka powinna się lekko zezłocić. Wyjmujemy bagietkę i odkładamy na kratkę by trochę przestygła. Następnie nożem z piłką kroimy na kromeczki o grubości o 0,5-1 cm. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 minut, po tym czasie przekładamy na druga stronę i znów pieczemy 7-8 minut. Ciasteczka przechowujemy w puszce lub szczelnym słoiku, o ile przetrwają i nie zostaną zjedzone od razu :)

Smacznego!
Aga
* Ładnie opakowane ciasteczka będą świetnym pomysłem na prezent, np. na Mikołajki :)
** Można dodać dowolnie dodatki, takie jak morele suszone, rodzynki, orzechy nerkowca czy inne.




poniedziałek, 11 listopada 2013

Zupa - krem z dyni na ostro

Uwielbiam zupy-kremy. Są cudownie rozgrzewające, można je przygotować z wielu warzyw i dodając różne przyprawy możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś dynia na ostro, z mielona ostra papryką i curry. W wersji orientalnej można dodać trochę mleczka kokosowego i będzie równie pyszna

Składniki:
  • 700 g miąższu dyni
  • 1 litr rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
Dynie pokroić w kostkę. Masło z olejem rozgrzać w garnku Wrzucić pokrojoną cebulę i ja zeszklić. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać kilka minut do lekkiego zeszklenia dyni ( uważać, żeby dynia się nie przyrumieniła). Zalać wszystko bulionem. Gotować ok 20-30 minut. Na koniec wsypać curry, ostra paprykę, sól i pieprz. Zmiksować na krem. Ozdobić kleksem śmietany i uprazonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Aga

niedziela, 10 listopada 2013

Niedziela na słodko: Rogaliki z makiem



Coraz bliżej 11 listopad. Dla Poznaniaków to czas gdy masowo spożywają Rogale Świętomarcińskie:) Tradycja tych rogali sięga ponad 100 lat. Pieczone są one z okazji imienin Św. Marcina. Charakteryzują się wyjątkowym nadzieniem z białego maku. Ja niestety owego nie posiadałam, ale tradycja musi być zachowana i rogale się pojawiły tyle że z nadzieniem z maku niebieskiego:)


Składniki na masę makową:
  • 300 gramów maku
  • 2 jaja
  • skórka pomarańczowa ( lub ekstrakt pomarańczowy)
  • cukier waniliowy
  • rodzynki (lub bakalie)

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 7 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny ( miękkiej- wcześniej wyjętej z lodówki)

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Masa makowa: Mak ugotować. Zmielić 3 razy. Do maku dodać cukier waniliowy, rozbełtane jaja, rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszać i odstawić.
Ciasto: Przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Jaja rozbełtać. W misce wymieszać mąkę, łyżkę cukru, margarynę, jaja. Dodać zaczyn i śmietane. Wyrobić elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką ( ok 1 godziny). Ciasto rozdzielić na 4 części. Wyjąć 1 część resztę przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić kulę i rozwałkować  na grubość ok 4-5 mm na koło. Podzielić na 8 ( gdy chcemy większe rogaliki) lub 12 ( gdy chcemy mniejsze rogaliki) trójkątów.  Przy szerszej części nałożyć łyżeczkę masy makowej, lekko rozsmarować i zwijać w rogalika. Piec w temp ok 170 stopni przez 20-30 minut, by rogaliki były rumiane.

Białko zmiksować z cukrem pudrem  i sokiem z cytryny na dość lejący lukier. Pędzelkiem posmarować rogaliki. Ja posypałam uprażonymi i posiekanymi orzechami oraz pistacjami i wiórkami.

Smacznej niedzieli:)
Aga

                                                       Przepis bierze udział w akcji:
                                                    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...