poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z kani


Sezon grzybowy w pełni, a więc nie może zabraknąć  przepisów z grzybami w roli głównej. Tym razem przedstawiam nietypowe kotlety, bo z czubajki kani. Na szczęście te grzybki bywają na tyle duże, że jeśli zaopatrzymy się w kilka sztuk, z powodzeniem mogą stanowić danie obiadowe. Radzę tylko przy zbieraniu dokładnie się im przyjrzeć, żeby nie pomylić z innymi, niejadalnymi grzybami. Najlepiej używać młode grzyby, bo starsze mogą mieć nieciekawy zapach.
Składniki:
  • kapelusze od kani
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Kanie oczyścić, obsypać solą i pieprzem. Przygotować podobnie, jak zwykłe schabowe, tzn. zanużać w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na mniejszym ogniu, na złoty kolor, trochę dłużej niż zwykłe kotlety.

 Przepis bierze udział w akcji:

Ewka

środa, 25 września 2013

Szarlotka gruszkowo-dyniowa na cieście półkruchym

Mięciutkie ciasto półkruche, wprost rozpływające się w ustach, do tego nadzienie z świeżych jabłek, gruszek i dyni. Krótko mówiąc przepyszna szarlotka. Nikt, kto próbował nie domyślił się, że w składzie jest dynia. Smaki owoców, które razem poddusiłam, ładnie się wymieszały i utworzyły smaczną całość. Serdecznie polecam.

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 125 g margaryny/masła

Składniki na nadzienie:
  • 200 g jabłek
  • 200 g gruszek
  • 200 g dyni
  • sok z cytryny
  • cukier – dałam 5 łyżeczek, ale zależy to od słodkości owoców (wg. uznania)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 
  • otręby/bułka tarta

Składniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść, 1/3 odłożyć do zamrażarki, a pozostałość do lodówki.

Owoce obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić do momentu, aż puszczą sok. Wtedy umieścić w garnku i wstawić na ogień. Zagotować i gotować do momentu aż większość soku odparuje a owoce znacznie zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać mąką ziemniaczaną, można partiami, i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno blaszki o rozm. 24x24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i podpiec, aż się delikatnie zezłoci (powinno być dość blade). Wyjąć, posypać na wierzchu otrębami i wyłożyć na to nadzienie. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut.

Przepis bierze udział w akcji:
 Akcja z gruszką w tle
Ewka 

wtorek, 24 września 2013

Zupa serowa

Zupa powstała całkiem przypadkiem:) w lodówce było kilka serków, ciężko byłoby je przejeść:P I spontanicznie powstała taka zupka. Nie jest to krem, więc najlepszym dodatkiem byłby drobny makaron.

Składniki na bulion:
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka listków pora
  • 1,5 litra wody
  • sól
Składniki na zupę:
  • 1.5 litra bulionu
  • 1,5 serka kremowego do smarowania pieczywa ( u mnie śródziemnomorski, taki serek typu feta ale do smarowania:P )
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej 

Bulion: Marchewkę, seler i pietruszkę  kroimy w paseczki, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy por i gotujemy ok pół godziny. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Drobno posiekamy czosnek dodajemy pod koniec smażenia, żeby nie zgorzkniał.  Odcedzamy warzywa. Do czystego wrzącego  bulionu dodajemy serek, mieszamy, żeby się roztopił. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotujemy razem jeszcze chwile.

Smacznego!
Aga



poniedziałek, 23 września 2013

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami


Ostatnio pogoda nie sprzyja i jeśli nie ma się dobrego sztucznego oświetlenia, to praktycznie nie ma warunków do robienia zdjęć. Jak widać w tym poście, wychodzą dość ciemne i nie widać ważnych szczegółów. No cóż, jak na razie nic na to nie poradzę.
Jeśli lubicie smak jabłek z cynamonem, to te naleśniki są jak najbardziej dla Was. Dodałam do nadzienia też rodzynki, żeby je trochę urozmaicić.

Składniki:
  • 8 cienkich naleśników
  • 2 niezbyt duże twarde jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
Jabłka pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Umieścić w garnku wraz z rodzynkami, dodać sok jabłkowy i podgrzewać do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż sok się trochę zredukuje. Do tego czasu jabłka powinny zmięknąć, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać do zgęstnienia. Na każdy naleśnik nakładać po jednej łyżce farszu. Zagiąć delikatnie dwa boki naleśnika i zwijać w rulon (poprzecznie do zagiętych boków).

 Przepis bierze udział w akcji:
Jabłko z cynamonem


Ewka

niedziela, 22 września 2013

Niedziela na słodko: Marchewkowe rogaliki z marmoladą



Kolejne rogaliki, tym razem z marchewką. Nie ukrywam, że lubię eksperymenty kulinarne i już nie raz dodawałam warzywa do słodyczy. Miałam już w swoim repertuarze ciasto z cukinią, marchewkowe, buraczkowe. Dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok tych rogalików. Są przepyszne, delikatne i kruche. Marchewka nie jest w ogóle wyczuwalna, ale nadaje piękny kolor.

Przepis pochodzi z tej strony. Od siebie dodałam jedno jajko i trochę mąki. Wydaje mi się, że dzięki temu ciasto wychodzi delikatniejsze.

Składniki:
  • 200g tartej marchewki na drobnych oczkach
  • kostka masła (nie wiedziałam o jaką ilość chodzi, dałam 250 g margaryny)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
Dodatkowo:
  • marmolada (u mnie różana, ale lepsza byłaby np. brzoskwiniowa lub pomarańczowa)
Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie odrywać porcje ciasta i podsypując mąką, wałkować na placek. Rozwałkowane ciasto podzielić na kilka trójkątów (u mnie po 8) i w górnej części układać marmoladę. Zwinąć rogaliki, umieścić na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka

sobota, 21 września 2013

Placuszki z cukini

Dziś znów przepis na placuszki. Dostałam od sąsiadów dwie piękne niezbyt duże cukinie. Chciałam początkowo nafaszerowć je mięsem mielonym ale akurat nie miałam pod ręką, więc przygotowałam takie urocze placuszki.

Składniki:
  • 2 cukinie ( razem ok 700 gram)
  • jajo
  • 3/4 szklanki mąki
  • mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić 1/2 łyżeczki soli, żeby puściła sok. Odczekać godzinkę. Po tym czasie odcisnąć sok( ja robię to ręcznie, żeby pozbyć się całej wody),a cukinie przełożyć do miski. Dodać jajo, mąkę, posiekaną drobno cebulkę, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podawać z jogurtem naturalnym.

Aga

piątek, 20 września 2013

Placuszki bananowe

Przepis posiadam od siostry. Bardzo zachwalane przez nią placuszki bananowe postanowiłam sama przygotować. Placuszki są pyszne, aromatyczne ( dzięki dodatku cynamonu) i mięciutkie. Idealne na jesienne śniadanie :) Placuszków wychodzi ok 9 sztuk, starczy więc dla dwóch osób:)

Składniki:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki jogurtu greckiego ( ja dałam zwykły)
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnistej)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( ja dałam trochę więcej)
Banana należy rozgnieść widelcem. Jaja wymieszać z jogurtem i mlekiem. Dodać mąkę, proszek, cynamon, sól i banana. Wymieszać wszystko. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki smażą się bardzo szybko więc należy uważać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z pudrem i śliwkami węgierkami:)

Aga

czwartek, 19 września 2013

Krem kokosowy

Wiele razy próbowałam stworzyć krem kokosowy który smakowałby jak nadzienie pewnej kokosowej pralinki:) I w końcu znalazłam ten smak!!!! Krem jest delikatny i przepyszny. Nie będę słodzić na temat mojego cudownego kremu, jak sami go przygotujecie, zobaczycie, że smak sam się obroni:)

Składniki:
  • herbatniki ( zwykłe lub takie z dodatkiem masła)- 15sztuk
  • mleko- 8 łyżek
  • wiórki kokosowe- 2 czubate łyżki
  • cukier puder ( opcjonalnie) -1 łyżeczka

Herbatniki kruszymy, zalewamy mlekiem. Po ok 20 minutach gdy ciasteczka będą nasiąknięte, dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy za pomocą blendera. Przekładamy do słoiczka o ile nie zjemy wszystkiego od razu :) Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Aga

środa, 18 września 2013

Zupa grzybowa z tegorocznych zbiorów



Co roku nie mogę się doczekać sezonu grzybowego. Chodzenie po lesie i zbieranie grzybów to jest to, co najbardziej lubię w początkach jesieni. Chociaż nie raz trzeba się sporo nachodzić, żeby wypełnić wiaderko grzybami, to myślę, że warto dla tego wspaniałego smaku i aromatu. Zupa grzybowa z przepisu mojej mamy, taką samą robi co roku na wigilię.

A w lesie jeszcze zielono i w ogóle nie widać jesieni
Można było znaleźć takie okazy
 A nawet jagody i to nie mało
Składniki 6 porcji:

  • 10-15 dag grzybów suszonych
  • 2 l wody
  • warzywa do bulionu (marchewka, seler, pietruszka, por, cebula, może być też kawałek kapusty)
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, odrobina majeranku,


Dodatkowo:

  • makaron, najlepiej szerokie wstążki
  • mąka, śmietana/mleko do zabielenia

Grzyby przepłukać i namoczyć w wodzie przez ok. 20 minut. Wodę wlać do sporego garnka, zagotować, posolić i wrzucić grzyby. Gotować ok. pół godziny, po czym wrzucić warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec, gdy zupa zredukuje swoją objętość, a warzywa staną się miękkie, doprawić ją i zabielić. Po tym zagotować zupę, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 20 minut. Podawać z makaronem.

Przepis bierze udział w akcji:
 
Ewka



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...