sobota, 31 sierpnia 2013

Lody bananowe bez dodatku tłuszczu!


Czy to możliwe że można zjeść na drugie śniadanie pyszne lody bez dodatku tłuszczu a przy tym zdrowe i o dużej wartości odżywczej?? TAAAK! Lody bananowe są cudownie aksamitne, kremowe i nie zawierają w sobie dodatku cukru ani tłuszczu. Tak naprawdę są jednoskładnikowe. Tak, składają się tylko i wyłącznie z banana!!

Składnik:
  • duży banan

Banana obrać ze skórki i zamrozić. Gdy banan będzie zamrożony wyjąć go na 10-15 minut. Po tym czasie zblednować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i.....zjeść!!

Smacznego!
Aga
                                                               Przepis bierze udział w akcjach:
                                                                    
                                                                   Z dziećmi i dla dzieci
                                                                   Akcja lodowa 2013
Bez glutenu

Faszerowana cukinia


Ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii i zutylizowanie resztek mięsa i ryżu. Danie proste, nie wymagające zbyt wiele pracy, a przy tym smaczne. Farszem można z powodzeniem nadziewać inne warzywa, jak np. paprykę. Polecam.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • wydrążony środek z jednej cukinii
  • 50 g suchego ryżu
  • 1 mała cebulka
  • 150 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • ser żółty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środki łyżeczką. Zawartość z jednej cukinii umieścić w misce. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć z cebulą. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przecier pomidorowy i doprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć farsz do cukinii i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 40 minut, 5 minut przed końcem na wierzch cukinii położyć ser żółty. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.
Przepis bierze udział w akcji:
 
Bez glutenu
Ewka



piątek, 30 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania



„Szybkie” (jak na możliwości drożdży) ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba wiele się napracować. Wychodzi puszyste a przy tym fajnie wilgotne i przede wszystkim długo utrzymuje się świeże. Oczywiste jest, że najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale z czasem w smaku nie traci zbyt wiele. Polecam z każdym rodzajem owoców: świeżymi, mrożonymi lub z kompotu.

Przepis pochodzi od mojej znajomej.

 

Składniki na średnią podłużną blachę:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka oleju
  •  5 szklanek mąki pszennej


Kruszonka:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 10 dag margaryny/masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  proszek do pieczenia, na końcówce noża


Dodatkowo:

  • dowolne owoce (u mnie mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto potem sporo wyrasta


Składniki kruszonki wymieszać i zagniatać w palcach małe okruszki.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce w takiej kolejności, w jakiej podane są w przepisie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja położyłam w zlewie wypełnionym ciepłą wodą) na 1 godzinę, do czasu aż na powierzchni mąki pojawią się drożdże. Po tym czasie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok. 15 minut. Następnie na wierzch wyłożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Ciasto bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci  
Ewka



czwartek, 29 sierpnia 2013

Knedle ziemniaczane z mięsem



 
Przepis dla fanów zarówno potraw mącznych jak i mięsa. Pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, a jego autorką jest siostra Anastazja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej przepisów to polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki na 15 sporych knedli:
  •    250 g mięsa mielonego (dowolnego)
  •  ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej (zależy od wilgotności ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
Ziemniaki ugnieść, dodać jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Nabierać sporą łyżkę ciasta, formować krążek. Na jego środek nakładać niewielką ilość farszu mięsnego, obtaczać ciastem ziemniaczanym i formować kule. Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut.

Przepis bierze udział w akcji:

Bez glutenu
Ewka



środa, 28 sierpnia 2013

Lody tiramisu

Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że są to jedne z lepszych lodów, jakie jadłam. Bogactwo smaków, które doskonale łączą się ze sobą. Zrobiłam je tylko z połowy porcji i to był wielki błąd, bo zniknęły w mgnieniu oka ;)
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na trochę mniej niż 1 l lodów:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kremówki
Składniki na część amaretto:
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 90 ml likieru Amaretto
Składniki na część kawową:
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki kakao
Składniki na sos czekoladowy:
  • 70 ml kremówki
  • 70 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (200g)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, do uzyskania puszystej masy. Mleko lekko podgrzać. Do mleka wlać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia (przepis podaje, że prawie do punktu wrzenia, ale nie zagotowywać. Ciężko mi było wyczuć ten moment i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, o jaki chodzi. Wyłączyłam ogień, gdy masa trochę zgęstniała). Następnie ściągnąć garnek z ognia i wymieszać jego zawartość z kremówką.
Masę na lody (może być ciepła) podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać nasiona wanilii oraz Amaretto i wymieszać. Do drugiej dodać kawę i kakao, zmiksować wszystko.
Obie mieszanki umieścić w oddzielnych, przykrytych pojemnikach i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie z obu mieszanek przygotować oddzielne masy lodowe w maszynie do lodów. W czasie, gdy ukręcimy już jedne lody, wstawiamy je do lodówki na czas robienia drugich.
Przygotować sos czekoladowy. Kremówkę z czekoladą umieścić w małym garnuszku i podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
Na dnie formy o wymiarach 20,5x20,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć amaretti, jedno obok drugiego. Następnie wykładać pasmami przygotowane masę lodową, na zmianę, raz lody kawowe, raz amaretto, polewając wszystko niewielką ilością sosu czekoladowego. Na wyłożonych lodach ułożyć ponownie warstwę ciastek i powtórzyć poprzednie czynności. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek dla ozdoby. Wstawić do zamrażalki. Przed podaniem posypać kakao.

Przepis bierze udział w akcji:
Akcja lodowa 2013
Ewka



Biszkoptowy omlet z fasolką i brokułami

Przed nami ostatnie dni wakacji. Należy je wykorzystać więc intensywnie i smacznie:) Dziś na śniadanie przygotowałam przepyszny omlet biszkoptowy z fasolką szparagową i brokułami. Brokuły się rozpadły niestety, dlatego gdy będziecie je blanszować nie bierzcie prysznica w tym samym czasie, bo nie ma co marzyć o jędrnych, pięknych różyczkach brokuła. Omlet ten jest idealną propozycją na śniadanie albo na piknik, wtedy można go pokroić na trójkąciki i jeść jak pizzę:) Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1/3 brokuła
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 2 jaja
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • masło i olej do smażenia

Fasolkę i brokuła zblanszować osobno ( tj gotować kilka minut). Odcedzić. Rozgrzać masło z olejem na patelni ( olej jest po to żeby masło się nie spaliło i nie wytworzyło rakotwórczych substancji), dodać fasolkę i smażyć chwilę, potem dodać brokuły i smażyć na małym ogniu. W tym czasie białka oddzielić od zółtek i ubić na pianę. Dodać zółtka, mąkę, sól i pieprz. Masę jajeczną wyłożyć na patelnie i smażyć pod przykryciem ok 8-10 minut.Po tym czasie omlet zsunąć na przykrywkę i odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu udekorować pomidorem i szczypiorkiem.



Warzywa Strączkowe - edycja letnia
 Fasola w letniej odsłonie
 Wegetariańskie Śniadania 
 Dietetyczne śniadania

Smacznego!
Aga

wtorek, 27 sierpnia 2013

Pierogi z soczewicą



Pierogów ciąg dalszy. Ale obiecuję, to już ostatni przepis. Tym razem coś wytrawnego, pierogi z soczewicą. Muszę przyznać, że robiłam je pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Trochę kojarzą mi się z pierogami ruskimi. Bardzo polecam.

Przepis na ciasto pierogowe tutaj.


Farsz (ok. 15 sztuk):
  •  ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ok. 4 średnie ziemniaki
  • mała cebulka
Soczewicę i ziemniaki ugotować w oddzielnych garnkach. Cebulę podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie rozgnieść i wymieszać. Po ulepieniu pierogów, wrzucać je na wrzątek i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.

Przepis bierze udział w akcji:
Ewka 

Pierogi z budyniem i truskawkami



Kolejny przepis na pierogi, również podpatrzony na festiwalu pierogów. Zdziwiłam się, jak bardzo budyń pasuje do pierogów. A oprócz tego z truskawką, mniam.

Przepis na ciasto pierogowe tutaj.


Farsz (ok. 15 sztuk):

  •   pół opakowania budyniu
  •  250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  truskawki


Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Truskawki pokroić na małe cząstki (takie, żeby zmieściły się w pierogu). Nakładać na ciasto ok. pół łyżeczki budyniu i kawałek truskawki.

Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci

Ewka



Pierogi ze śliwką i miodem



Pierogi są takim daniem, na które trzeba poświęcić prawie pół dnia. Bo przecież jak już rozłożymy wszystko i zrobimy to ciasto, to nie po to, żeby ulepić 20 pierogów. Dlatego też wykorzystałam jedną sobotę i przygotowałam spory zapas pierożków. Postanowiłam zaszaleć i dodatkowo zrobić cztery różne farsze. Ostatnio miałam okazję wziąć udział w festiwalu pierogów, także miałam wiele inspiracji. Ciężko mi powiedzieć, ile pierogów wyszło z tej porcji, ale myślę, że mniej więcej 70.

Składniki na ciasto pierogowe:

  •  ok. 600-650 g mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 jajka


Farsz:

  •  śliwki pokrojone na ćwiartki lub mniejsze kawałki (w zależności od ich wielkości)
  • miód (1 łyżka na 5 dużych śliwek)


Składniki na ciasto pierogowe dokładnie wymieszać i zagnieść. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Ciasto powinno być dość miękkie i nie może kleić się do rąk. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na cienki placek. Następnie wycinać szklanką koła, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi.
Śliwki wrzucić do garnuszka wraz z miodem. Dokładnie wymieszać, żeby miód dobrze pokrył owoce. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż śliwki zaczną delikatnie mięknąć i zmieniać kolor na różowy. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Następnie lepić pierogi i gotowe wrzucać na wrzątek i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.

Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci

Ewka



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sernikowe lody truskawkowe



Nigdy nie próbowałam tego typu lodów, dlatego też bez wahania zabrałam się za ich przygotowanie. Kupiona rok temu maszyna do lodów wreszcie się doczekała i zaczęła działać pełną parą. A lody sernikowe to propozycja zarówno dla wielbicieli serników, jak i lodów owocowych.

Przepis pochodzi z tej strony.

 

Składniki na ok. 1 l lodów:
  •  1 szklanka mleka 
  •  1 szklanka śmietany kremówki 
  •  ½ opakowania cukru waniliowego
  • 115 g twarożku śmietanowego ( dałam twaróg tłusty) 
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  •   2/3 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki 
Mleko z kremówką, do punktu wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Twaróg ubić z żółtkami i cukrem (powinien znajdować się w metalowej misce). Miksując, wlewać do masy serowej gorące mleko z kremówką. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż budyń zgęstnieje, i będzie pokrywał spód łyżki, a nie się po niej rozpływał. Wtedy zdjąć masę z palnika i ostudzić. Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Pod koniec kręcenia lodów dodać do masy pokrojone truskawki. Lody wstawić do zamrażalnika, najlepiej w zamykanym pojemniku.
Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci
Akcja lodowa 2013
Ewka



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...