środa, 31 lipca 2013

Kokosowy murzynek

Pierwsze z ciast, jakie przygotowałam ostatnio na imieniny. Jak się okazało murzynek jest świetną bazą do wykonania szybkich i ciekawych ciast. W planach mam jeszcze wykonanie kilku innych kombinacji.

Składniki na ciasto kakaowe:
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szkl. wody
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki z czubkiem kakao
  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe:
  • 3 białka
  • 170 g wiórków kokosowych
  • ½ szkl. cukru
Pierwsze cztery składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Przestudzić. Odlać ½ szklanki na polewę. Następnie zmiksować z żółtkami, a na końcu wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta i wymieszać, żeby je lekko rozluźnić, a następnie dodać resztę piany i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć połowę ciasta kakaowego, na to układać w minimalnych odstępach po łyżce ciasta kokosowego. Przykryć pozostałością ciasta kakaowego. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Można przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie przypiekł. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą.

Ewka



wtorek, 30 lipca 2013

Mleczny koktajl owocowy



Gdy tylko mam w domu jakieś owoce zawsze robię sobie taki koktajl. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Na gorące dni dobrze jest użyć mrożonych owoców lub chociaż z lodówki.

Składniki na szklankę 300 ml:
  • kilka czereśni
  • kilka wiśni
  • kilka kiści czerwonej porzeczki
  • 1 mały banan
  • ¼ - ½ szkl. mleka (w zależności jaki gęsty koktajl chcemy otrzymać)
Wiśnie i czereśnie pozbawić pestek. Porzeczki oddzielić od zielonych szypułek. Banana obrać i podzielić na części. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera. Podawać w wysokiej szklance. Jeśli przeszkadzają komuś pestki z porzeczek, można całość przelać przez sitko.

Przepis bierze udział w akcji:
Kwaśnie, no właśnie
Z dziećmi i dla dzieci
Ewka

poniedziałek, 29 lipca 2013

Omlet hiszpański





Kolejny przepis na omlet. Tym razem całkowite przeciwieństwo poprzedniego. To danie jest bardzo konkretne, z wieloma dodatkami. Najlepsze w nim jest to, że można dodać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Polecam eksperymentować z różnymi warzywami, jak i wędlinami. Ja często dodaję szpinak.

Składniki na 1 omlet:
  • 2 małe jajka
  • pół małego pomidora
  • 1 mały ziemniak lub pół średniego
  • szczypiorek lub 1 mała dymka
  • dowolna wędlina
  • ser żółty
Jajka rozbić i rozbełtać. Pozostałe składniki, oprócz sera, pokroić na drobno. Wędlinę i cebulę podsmażyć, dodać pomidora. Smażyć dalej, na końcu dodać ziemniaki i zalać wszystko masą jajeczną. Gdy masa się zetnie, odwrócić omlet (ja robię to tak, że przekładam na talerz i przy jego pomocy przerzucam nieusmażoną stroną do dołu) i usmażyć z drugiej strony. Wierzch posypać tartym żółtym serem, jeszcze podczas smażenia.

Ewka

niedziela, 28 lipca 2013

Omlet biszkoptowy z jagodami



Smaczny przepis na śniadanie, na które mamy trochę więcej czasu. Można użyć dowolnych owoców, ale polecałabym jakieś lekkie. Najlepiej smażyć go na dobrej, nieprzywierającej patelni teflonowej lub z odrobinką oleju. Przepis na jeden średni omlet. Można go podawać na różne sposoby, posypany cukrem pudrem, z dżemem, nutellą, bez owoców itp.

Składniki:
  • 1 duże jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • garść jagód
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtko. Przesianą mąkę wmieszać do delikatnie do masy na samym końcu. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Na wierzch wysypać jagody i lekko docisnąć. Omlet smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przepis bierze udział w akcji:
Kwaśnie, no właśnie
Z dziećmi i dla dzieci

Ewka

piątek, 19 lipca 2013

Zupa wiśniowa




Smak dzieciństwa:) Odkąd pamiętam Babcia w wakacje zawsze przygotowywała tę zupę. Tak jest i do tej pory. Dziś ja postanowiłam przyrządzić ją trochę "na oko", na czuja. I wyszło pysznie! :D

Składniki:
  • 3 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru, za zależności od słodkości wiśni
  • litr wody
  • szczypta soli 
  • pół szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • makaron

Wiśnie włożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę, widelcem rozdrobnić wiśnie, by sok w nich zawarty dostał się do wywaru. Mąkę rozrobić w mleku, wlać do zupy i gotować 5 minut. Wyłączyć gaz. Ugotować makaron, dodać do zupy i gotowe:)



Smacznego, Aga
                                        Przepis bierze udział w akcjach:
Z dziećmi i dla dzieci
                                           Kwaśnie, no właśnie
                                             W wiśniowym sadzie 2013
                                       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...