Pierwsze z ciast, jakie przygotowałam ostatnio na
imieniny. Jak się okazało murzynek jest świetną bazą do wykonania szybkich i
ciekawych ciast. W planach mam jeszcze wykonanie kilku innych kombinacji.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 1 kostka margaryny
- ½ szkl. wody
- 1 ½ szkl. cukru
- 2 łyżki z czubkiem kakao
- 2 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
ciasto kokosowe:
- 3 białka
- 170 g wiórków kokosowych
- ½ szkl. cukru
Pierwsze
cztery składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Przestudzić. Odlać ½ szklanki
na polewę. Następnie zmiksować z żółtkami, a na końcu wmieszać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta i wymieszać, żeby je lekko rozluźnić, a następnie dodać resztę piany i dokładnie wymieszać.
Przygotować
ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać
aż piana będzie lśniąca. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć połowę ciasta kakaowego, na to układać
w minimalnych odstępach po łyżce ciasta kokosowego. Przykryć pozostałością
ciasta kakaowego. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Można przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie przypiekł. Po
upieczeniu i przestudzeniu polać polewą.
Ewka