czwartek, 28 marca 2013

Gotowanie po studencku: Jelly shots (pijane galaretki)



Co tu dużo pisać, przepis zdecydowanie dla studentów, ale i nietylko. Doskonałe na imprezę, z pewnością zrobią wrażenie na gościach, którzy nie będą mogli się od nich oderwać. Niby prosty przepis, ale pozostawia duże pole do popisu. Można kombinować z różnymi smakami galaretek, z ilością i rodzajem alkoholu, a cytryny można zamienić na limonki, mandarynki lub nawet pomarańcze. Zdecydowanie polecam, ciekawa i rozgrzewająca propozycja na każdą imprezę.

Składniki:
  • 5 cytryn (u mnie były różnej wielkości, duże i mniejsze)
  • 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 250 ml gorącej wody
  • 100-150 ml wódki (polecam 150, bo przy 100 alkohol jest delikatnie wyczuwalny)
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale wykorzystując zmiejszoną ilość wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie dolać alkohol i wymieszać. Zostawić do momentu, aż galaretki zaczną gęstnieć, ale będą jeszcze płynne. W tym czasie przygotować cytryny, przekroić na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Połówki cytryn rozłożyć tak, żeby były stabilne, ja wykorzystałam opakowania do jajek. Do każdej połówki nalać małą wazówką galaretkę i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin (im dłużej tym lepiej, potem lepiej się je kroi). Po tym czasie wyciągnąć cytryny, przekroić każdą połówkę na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości owocu.
W przyszłości planuję połączyć galaretkę z alkoholem o tym samym smaku, np. cytrynową z cytrynówką.

Na zdrowie, Ewka ;)

środa, 27 marca 2013

Gotowanie po studencku: Muffiny z rodzynkami



Jeden z moich ulubionych przepisów na muffiny (jeśli nie „najulubieńszy”). W oryginale były w nich różne owoce, niestety u mnie w szafkach znalazły się tylko rodzynki :( Ale też doskonale się komponowały. Muffiny te to doskonała propozycja na drugie śniadanie do szkoły/pracy, ale również jako deser. Gorąco polecam, tym bardziej, że nie wymagają zbyt wiele pracy.
Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki 12 muffinek:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 175 ml mleka
  • 75 ml miodu
  • 100 g rodzynek
Składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Przygotować dwa naczynia. W jedym wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń. Tradycyjnie przepisy na muffiny podają, żeby mieszać, tylko do połączenia składników, ja jednak zawsze pozbywam się grud, bo mi po prostu przeszkadzają. Przełożyć do foremek silikonowych lub do formy metalowej wyłożonej papilotami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 20-25 minut.

Ewka

wtorek, 26 marca 2013

Gotowanie po studencku: Kotlety pieczarkowo-serowe



Przepisów dla studentów ciąg dalszy. Ten może trochę bardziej „wymagający” niż inne, ponieważ trzeba zetrzeć ser i pieczarki :P Mnie bardzo przypadły do gustu, może dlatego, że lubię pieczarki pod każdą postacią. Dodatkowo ciekawego smaczku nabrały dzięki wędzonemu serowi. Polecam, bo przepis dość łatwy i szybki, a kotleciki wychodzą naprawdę pyszne.

Składniki na 6 kotletów:
  • 10 sporych pieczarek
  • 5-10 dag sera żółtego (u mnie wędzony – Rolada ustrzycka)
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć do momentu aż puszczą wodę i odparują. Przestudzić. Ser również zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek razem z jajkiem i bułką tartą (w ilości takiej, żeby dalo się formować kotlety). Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

Ewka

poniedziałek, 25 marca 2013

Owoce pod owsiana pierzynką



Na tą brzydką , ponurą pogodę, pyszne gorące owoce pod owsiana pierzynką. Wspaniały deser lub drugie śniadanie :)

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 4-5 łyżek miodu
  • łyżka słonecznika (opcjonalnie)
Miód jeżeli jest stały upłynnić w garnuszku na ogniu. Do miodu dodać płatki owsiane, otręby i słonecznik. Owoce umyć, obrać, pokroić w plasterki. Podzielić na dwie porcje i napełnić żaroodporne naczynka. Owoce przykryć masą miodowo-owsianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 150 stopniach przez 10-15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. 
Zjadać od razu gdy są gorące:)

 


Smacznego, Aga:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...