niedziela, 30 września 2012

Sernik czarnoleski z pijanymi wiśniami



Bardzo smaczny sernik, jednak nie dla dzieci, ze względu na obecność wiśni z nalewki. Nie nadaje się do jedzenia tego samego dnia, ale myślę, że warto trochę poczekać. Z wierzchu jest trochę ciemny, ale to ze względu na czekoladę, którą posypałam wierzch.

Składniki na spód ciasteczkowy:

  •  70 g stopionego masła/margaryny
  •  135 g herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć ciastek owsianych, wtedy 165 g)

Składniki na masę serową:

  •  700 g sera białego (polecam twaróg tłusty)
  •  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)
  •  4 jajka
  •  2 łyżki nalewki wiśniowej
  •  cukier (do smaku, jeśli używamy mleka niesłodzonego)
  •  2 łyżki mąki
  •  250 g wiśni z nalewki (odłożyć 3-4 łyżki na wierzch)
  •  50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach (ok. 10 g odłożyć do posypania wierzchu)

Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne.

Ciastka zmielić/rozdrobnić i wymieszać z tłuszczem. Dodawać ciastka stopniowo, ponieważ 
w zależności od ich rodzaju może wystarczyć mniejsza ilość. Wyłożyć na blachę i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo mleko skondensowane dokładnie mieszając. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Następnie dodać nalewkę, cukier, na końcu po łyżce mąki i wymieszać. Wiśnie obsypać mąką, usunąć nadmiar na sitku i razem z czekoladą wmieszać do ciasta. Polecam mieszać drewnianą łyżką, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałe wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta. Masę serową wylać do formy.

Piec z parą*  przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika 
i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z ciastem.

Ewka

Zupa-krem z cukinii

Cukinia jest świetnym warzywem, ponieważ może być bazą wielu potraw. Sama w sobie ma dość mdły i delikatny smak, więc łatwo można go zmieniać w zależności od nastroju i dostępnych dodatków i przypraw. Dziś prezentuję przepis na zupę-krem z cukinii z dodatkiem ziół, curry i chili:)

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • zioła prowansalskie
  • suszony lub świeży tymianek
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta chili
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • szczypiorek do posypania
  • uprażone pestki dyni i/lub płatki migdałów do posypania
Ziemniaki obierać, pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać i  pokroić na w kosteczkę ( w przypadku gdy cukinia jest przerośnięta, należy wyciąć środek z pestkami).  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę. Dodać ziemniaki, a po chwili cukinię i czosnek oraz sól i pieprz. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw.  W garnku przygotowujemy bulion i dodajemy do bulionu podsmażone składniki oraz bazylię .  Gotować do miękkości 20 minut. Ugotowana zupę zmiksować . Do kubka wlać śmietanę i dodać kilka łyżek gorącego kremu. Wymieszać i wlać do reszty zupy. Na talerzu posypać szczypiorkiem oraz pestkami dyni lub migdałami.


 
Aga

wtorek, 25 września 2012

Sos słodko-kwaśny

Z reguły ludzie nie lubią września. Kojarzy im się ze szkołą, jesienią, zimnymi wieczorami. Ja lubię ten miesiąc, ponieważ jest to czas przetworów z pomidorów,  czas gdy warzywa są tanie i można z nimi naprawdę zaszaleć:) Dziś przedstawiam przepis na sos słodko-kwaśny. Smakuje idealnie z kawałkami kurczaka lub schabu oraz ryżem


Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 4 papryki czerwone
  • 1 puszka ananasów ( sok zostawić!)
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 i ½  łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • ½  łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego ( lub 1 ząbek świeżego)
  • Szklanka octu winnego
  • 1 i  ½  szklanki cukru 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej  

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu do rozpadu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Gotować kilka minut, po czym dodać pokrojone w kostkę papryki i ananasa, a następnie resztę składników i przyprawy(OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 20 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw, ale NIE doprowadzając do rozpadu. W syropie z ananasa wymieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do powstałego sosu. Gotowy sos zagotować i gorący nakładać do słoików. Odwrócić dnem do góry na kilka minut. Dla bezpieczeństwa można zapasteryzować.


 


Aga:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...